14 Aralık 2009 Pazartesi

Modern (!!! ) Alış Veriş Merkezleri


Günümüz çağdaş toplumunda, Avrupai tarzda alışveriş merkezleri revaçta öyle değil mi? Bu AVM'lerde sinemadan kafeye, restoranlardan oyun salonlarına, modern çocuk parklarından kitapçılara, marketlerden, beyaz eşya ve giyim mağazalarına kadar daha pek çok kaliteli iş yerleri mevcut.

Biz büyük şehirde yaşayanlar özellikle soğuk havalarda açık mekanlarda gezilemeyeceğinden dolayı bu AVM'leri tercih ediyoruz. Hatta bu AVM'ler insanları o kadar oyalıyor ve eğlendiriyorlar ki sabah saatlerinde evinizden çıkıp büyük AVMlere gittiğinizde akşamın nasıl olduğunu anlamıyorsunuz bile.

Tüm bu faaliyetler için bir tek AVM yetiyor da namaz vakti gelip namazınızı kılmak istediğinizde nerede kılıyorsunuz? Camilerde... (tabi o anda AVM'ye yakın bir cami bulabilirseniz) Evet %99'u müslüman olan bir toplum olarak bu kadar sosyal faaliyete sahip olan çoğu mekanda namaz kılacak bir mescit bile bulunmayabiliyor. Ne kadar acı değil mi?

Hatta çoğumuz 'burada bir mescit var mı?' demeye bile çekiniyoruz. Zira karşımızdaki görevli, gayet pişkin bir şekilde, sanki bulunması imkansız bir şey sormuşsunuz gibi yüzümüze aval aval bakıp 'hayır' deyiveriyor.

Peki bu nasıl olur? Avrupa'da müslüman nüfus azınlıktayken okullarda birkaç müslüman öğrenci için bile mescit bulundururken, nüfusunun neredeyse tamamı müslüman olan bir toplumda nasıl olurda mescitsiz bir okul ve mescitsiz bir AVM olur?

Burası Türkiye, burada herşey mümkün gerçekten. Okullara başı kapalı öğrencilere yer verilmeyen, hatta kapalı öğrenci ve memurların öcü gibi görüldüğü bir müslüman(!) toplum burası. Örtüyü ve laikliği iki uç nokta olarak görebilen bir toplum...

Bu gidişe bir dur demenin zamanındır sevgili dostlar.. Ne zaman bir Avm'ye giderseniz sorun görevlilere; ama 'burada mescitvar mı?' sorusu yerine 'mescit nerede?'diye sorun. sorun ki onlarda bu yoğun talep karşısında bizlere ibadetimizi rahatça yapabileceğimiz mescit bulundursunlar.

Allah'a emanet olun...

Not: bu yazı Senai Demirci'nin ''Namazı "satan" Alışveriş Merkezleri'' yazısından esinlenerek yazılmıştır.

3 yorum:

  1. çook doğru bir tespit anlamlı bşir yazı.ben bu meseleyi emzirme odalarında hallediyorum yanımda tedarikli gidiyorum :))

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler..
    evet olabilir bu da bir çözüm önerisi. Ama herkesin emzirme döneminde çocuğu yok. Bu yüzden mescit şart.

    YanıtlaSil
  3. o yazıyı bende okudum.bende sitemde bu konuda yazmıştım.

    YanıtlaSil